قانون دایمی مالیات بر ارزش افزوده
تعریف مالیات بر ارزش افزوده مطابق ماده 1 قانون مالیات بر ارزش افزوده :
مالیات و عوارض فروش: مالیات و عوارض متعلق به عرضه کالاها و ارائه خدمات مشمول مالیات و عوارض توسط مودی در یک دوره معین .
مالیات و عوارض خرید: مالیات و عوارض متعلق به خرید کالاها و خدمات مشمول مالیات و عوارض برای فعالیت های اقتصادی مودی در یک دوره معین .
مالیات بر ارزش افزوده: ما به التفاوت مالیات و عوارض فروش با مالیات و عوارض خرید در یک دوره معین .
عوارض ارزش افزوده :
عوارض ارزش افزوده : مبالغی که به موجب این قانون به همراه مالیات برای شهرداری ها و دهیاری ها وضع می شود. در این قانون، هر جا مراد، نوع دیگری از عوارض بوده، به صراحت بیان شده است; از جمله عوارض واحدهای آلایندگی و عوارض سالانه خودرو
مطابق ماده 1 قانون دایمی مالیات بر ارزش افزوده ، مشمولین این قانون در فعالیت های زیر می بایست نسبت به انجام تکالیف خود درخصوص این قانون اقدام کنند :
الف ـ عرضه: واگذاری کالا یا ارائه خدمت به غیر، از طریق هر نوع معامله یا عقد قانونی
ب ـ واردات: ورود کالا یا خدمت از خارج از کشور به قلمرو گمرکی کشور یا مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی یا مناطق ویژه اقتصادی
پ ـ صادرات: صدور کالا یا خدمت به خارج از کشور
مودی مالیاتی :
مودی: شخصی است که به عرضه کالا، ارائه خـدمت، واردات یا صـادرات مبادرت می نماید.
دوره مالیاتی ارزش افزوده :
دوره مالیاتی ارزش افزوده هر سه ماه می باشد و منطبق بر فصول سال شمسی است .
اعتبار مالیاتی :
مالیات و عوارضی که مودی بابت خرید کالا اعم از نهاده ( مواد اولیه ) و یا کالای نهائی و یا خدمت به موجب قانون ارزش افزوده پرداخت کرده است.
معافیت مالیاتی در قانون ارزش افزوده :
عدم تعلق مالیات و عوارض موضوع این قانون بر کالاها و خدمات .
پایانه فروشگاهی در قانون ارزش افزوده :
رايانه، دستگاه کارتخوان بانکي (pos)، درگاه پرداخت الکترونيکي يا هر وسيله ديگري که امکان اتصال به شبکه هاي الکترونيکي پرداخت رسمي کشور و سامانه مؤديان را داشته و از قابليت صدور صورتحساب الکترونيکي برخوردار باشد.
سامانه مودیان :
سامانه اي است تحت مديريت سازمان امور مالیاتی که در آن به هر مؤدي، کارپوشه ويژه اي اختصاص يافته و تبادل اطلاعات ميان مؤديان و سازمان منحصراً از طريق آن کارپوشه انجام مي شود. مؤديان مي توانند با استفاده از هرگونه سخت افزار يا نرم افزار اعم از رايانه شخصي، پايانه فروشگاهي، سامانه هاي ابري يا هر وسيله ديگري که حافظه مالياتي به آن متصل شده باشد، به سامانه مؤديان متصل شوند. مرجع نهائي ثبت، صدور و استعلام صورتحساب الکترونيکي، سامانه مؤديان مي باشد.
مطابق تبصره 1 ماده 2 قانون ارزش افزوده :
کالاها و خدمات مشمول موضوع اين قانون که توسط مؤديان حقيقي خريداري، تحصيل يا توليد مي شود، در صورتي که براي مصارف شخصي برداشته شود عرضه کالا به خود محسوب مي شود و مشمول ماليات و عوارض خواهد شد. در صورتي که عرضه کالا به خود براي استفاده شغلي باشد مشمول ماليات و عوارض نخواهد شد.
مطابق تبصره 2 ماده 2 قانون مالیات ارزش افزوده :
معاوضه کالاها و خدمات در اين قانون، عرضه کالا و ارائه خدمت از طرف هر يک از متعاملين محسوب مي شود و مشمول مقررات اين قانون است.
مطابق ماده 3 قانون مالیات ارزش افزوده :
تاريخ تعلق ماليات و عوارض تاريخ صدور صورتحساب مطابق با مقررات است.
مطابق تبصره ماده 3 قانون مالیات ارزش افزوده :
قبوض آب، برق، گاز و مخابرات از آنجا که سند فروش کالا يا خدمت محسوب مي شوند، در حکم صورتحساب هستند.
مطابق ماده 4 قانون مالیات ارزش افزوده :
مؤدي مکلف است حداکثر تا پايان ماهِ پس از انقضاي هر دوره مالياتي، کل ماليات و عوارضي را که طي آن دوره به فروش کالا و يا ارائه خدمات توسط وي تعلق گرفته است، با رعايت تبصره 2 اين ماده ( معاملات نسیه ، فروش اقساطی ، پیمانکاری ، مشاوره ای در زمان وصول پرداخت می شود ) و پس از کسر اعتبار مالياتي خود، به ترتيبي که سازمان مقرر مي کند، پرداخت نمايد.
مطابق تبصره 1 ماده 4 قانون مالیات ارزش افزوده :
مطابق اين قانون، اصل بر نقدي بودن معاملات است؛ مگر اينکه نسيه بودن معاملات و دريافت و پرداخت هاي مرتبط با آن در سامانه مؤديان ثبت شده و به تأييد طرفين رسيده باشد. در مواردي که معامله يا قرارداد در سامانه مؤديان ثبت نشده باشد، آن معامله يا قرارداد، نقدي تلقي مي شود.
مطابق تبصره 2 ماده 4 قانون مالیات ارزش افزوده :
در معاملات غيرنقدي نظير فروش اقساطي و اجاره به شرط تمليک و قراردادهاي پيمانکاري و مشاوره اي، تاريخ تعلق ماليات و عوارض همان تاريخ صدور صورتحساب است؛ لکن مؤدي با رعايت تبصره فوق مجاز است پرداخت ماليات و عوارض فروش اين نوع معاملات را تا زمان پرداخت ثمن معامله توسط خريدار يا مبلغ قرارداد توسط کارفرما، متناسباً، به تأخير بيندازد و سازمان تا زمان پرداخت ماليات و عوارض فروش اين نوع معاملات توسط کارفرما يا خريدار، مؤدي را مشمول جريمه تأخير در پرداخت نخواهد کرد. در خصوص معاملات مذکور، تا زمان پرداخت ماليات و عوارض توسط خريدار، اعتبار مالياتي براي وي از اين بابت منظور نخواهد شد.
مطابق تبصره 3 ماده 4 قانون مالیات ارزش افزوده :
کليه کارفرمايان موضوع ماده 5 قانون مديريت خدمات کشوري مصوب 1386/07/08 ( منظور از دستگاه اجرایی، هر نوع سازمانی و یا اداره و همچنین وزارتخانه ای است که برای احداث کردن تاسیسات عمرانی است و همچنین مسئولیت اجرا کردن آن را بر عهده دارند می باشد همچنین برای انجام این امور اعتباراتی را از طریق بودجه کل کشور دریافت می کنند ) و ماده (29) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران مصوب 1395/12/14 موظفند علاوه بر ثبت اصل قرارداد پيمانکاري، کليه پرداخت هاي خود به پيمانکار را نيز در سامانه مؤديان ثبت نموده، همزمان با هر پرداخت، ماليات و عوارض متناسب با آن را به پيمانکار پرداخت کنند. چنانچه کارفرما از پرداخت ماليات و عوارض فروش خودداري کند، بعد از انقضاي مهلت قانوني، اصل ماليات و عوارض و جريمه هاي متعلق به آن توسط سازمان از طريق عمليات اجرائي از کارفرما وصول و اصل ماليات و عوارض به حساب پيمانکار منظور خواهد شد.
مطابق تبصره 4 ماده 4 قانون مالیات ارزش افزوده :
پيمانکاران و مهندسان مشاور موضوع اين ماده مي توانند از اوراق تسويه خزانه موضوع ماده (2) قانون رفع موانع توليد رقابت پذير و ارتقاي نظام مالي کشور مصوب 1394/02/01 و اوراق مالي اسلامي که توسط دولت منتشر مي شود (منوط به دريافت مستقيم از دولت) براي تسويه ماليات و عوارض خود استفاده نمايند. سازمان مکلف به پذيرش اين اوراق به عنوان ماليات و عوارض به ميزان ارزش تنزيل شده آن (با نرخ حفظ قدرت خريد اسناد خزانه يا نرخ سود اوراق مالي ـ اسلامي) متناسب با سالهاي باقي مانده تا سررسيد است. ميزان ماليات وصولي از اين محل به عنوان عملکرد وصولي نقدي سازمان در سال پذيرش اوراق محسوب مي شود. در اجراي اين تبصره سازمان مکلف است که معادل سهم عوارض از پذيرش اوراق مذکور را از محل وصولي هاي جاري به حساب عوارض شهرداري ها و دهياري هاي مربوط منظور نمايد.
مطابق تبصره 5 ماده 4 قانون مالیات ارزش افزوده :
چنانچه وجه واردات خدمت در دوره يا دوره هاي بعد پرداخت شود، ماليات و عوارض آن هم در همان دوره پرداخت مي شود.
مطابق ماده 5 قانون مالیات ارزش افزوده :
مأخذ محاسبه مالیات و عوارض فروش کالاها و خدمات، در مورد مودیان عضو سامانه مودیان، ارزش فروش مندرج در صورتحساب الکترونیکی است که توسط آنان در سامانه مزبور ثبت شده است.
مطابق تبصره 1 ماده 5 قانون مالیات ارزش افزوده درخصوص ماخذ محاسبه مالیات ارزش افزوده :
مأخذ محاسبه مالیات و عوارض فروش کالاها و خدمات در مورد مودیانی که عضو سامانه مودیان نیستند و نیز مودیان متخلف موضوع ماده (9) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، ارزش روز کالا یا خدمت در زمان تعلق می باشد که توسط سازمان بر اساس اطلاعات موجود در سامانه مودیان، استعلام از مراجع ذی صلاح یا تعیین کارشناس یا هیأت کارشناسی مشخص می شود. همچنین سازمان می تواند برای تعیین مأخذ مشمول مالیات مودیان مزبور، از دفاتر، اسناد و مدارک (اعم از الکترونیکی یا غیرالکترونیکی) آنها استفاده نماید. مودی مکلف است دفاتر، اسناد و مدارک مذکور را در صورت درخواست مأموران مالیاتی، کارشناس یا هیأت کارشناسی به آنان ارائه کند.
مطابق تبصره 2 ماده 5 قانون مالیات ارزش افزوده درخصوص ماخذ محاسبه مالیات ارزش افزوده :
موارد زیر جزء مأخذ محاسبه مالیات و عوارض نمی باشد:
الف ـ انواع تخفیفات اعطائی;
ب ـ مالیات و عوارض موضوع این قانون که قبلا توسط عرضه کننده کالا یا ارائه دهنده خدمت پرداخت شده است;
پ ـ سایر مالیاتهای غیرمستقیم و عوارضی که به موجب قوانین موضوعه هنگام عرضه کالا یا ارائه خدمت به آن تعلق گرفته است;
ت ـ وجوهی که به موجب سایر قوانین وصول می شود و به حساب درآمد عمومی یا به حساب درآمد شهرداری ها واریز می گردد;
ث ـ کمک های پرداختی شهرداری ها و دهیاری ها به سازمان های غیرانتفاعی وابسته به خود طبق قوانین و مقررات موضوعه، مشروط به آنکه مالیات متعلقه به عنوان بخشی از آن احتساب نشده باشد;
ج ـ یارانه پرداختی دولت بابت جبران تمام یا قسمتی از قیمت کالاها و خدمات مشمول قیمت گذاری; مشروط به آنکه مالیات فروش به عنوان بخشی از آن احتساب نشده باشد.
چ ـ وجوهی که از ردیفهای بودجه ای مصوب دستگاهها بین شرکتهای تابعه در قوانین بودجه سنواتی جا به جا می شود مشروط بر آنکه بابت خرید یا فروش کالا و خدمات نباشد.
مطابق ماده 6 قانون مالیات ارزش افزوده درخصوص ماخذ محاسبه مالیات ارزش افزوده :
مأخذ محاسبه مالیات و عوارض واردات کالا، مجموع ارزش گمرکی (موضوع ماده (14) قانون امور گمرکی مصوب 1390/08/22) و حقوق ورودی (حقوق گمرکی و سود بازرگانی) می باشد. مالیات و عوارض مذکور جزء حقوق ورودی محسوب نمی شود.
مطابق ماده 7 قانون مالیات ارزش افزوده درخصوص ماخذ محاسبه مالیات ارزش افزوده :
نرخ ماليات و عوارض کالاها و خدمات مطابق با مأخذ موضوع ماده (5) اين قانون، به استثناي کالاهاي خاص که نرخ آنها در ماده (26) اين قانون تصريح شده، نه درصد (%9) مي باشد.
مطابق ماده 8 قانون مالیات ارزش افزوده درخصوص ماخذ محاسبه مالیات ارزش افزوده :
ماليات و عوارضي که مؤديان براي خريد کالاها و خدمات مورد نياز براي انجام فعاليت هاي اقتصادي خود پرداخت مي کنند، به عنوان اعتبار مالياتي آنان منظور شده و از ماليات و عوارض فروش آنها کسر مي شود. در صورتي که جمع اعتبار مالياتي مؤدي در هر دوره مالياتي بيشتر از ماليات و عوارض فروش وي باشد، سازمان موظف است مبلغ مازاد را به دوره و يا دوره هاي بعد منتقل نمايد. در صورتي که مؤدي درخواست کند که مازاد مزبور به وي مسترد گردد، سازمان موظف است حداکثر ظرف يک ماه از تاريخ ثبت درخواست، نسبت به استرداد مابه التفاوت مذکور از محل وصولي هاي جاري اقدام نمايد، در غير اين صورت، مشمول خسارتي به ميزان دو درصد (%2) در ماه از تاريخ ثبت درخواست نسبت به مبلغ قابل استرداد و مدت تأخير مي باشد که توسط سازمان و از محل وصولي هاي جاري پرداخت مي گردد. متخلفين از اجراي اين حکم با درخواست مؤدي و رأي هيأت رسيدگي به تخلفات اداري به مجازات بند «د» ماده (9) قانون رسيدگي به تخلفات اداري مصوب 1372/09/07 محکوم مي شوند.
مطابق تبصره 1 ماده 8 قانون مالیات ارزش افزوده درخصوص اعتبار خرید نهاده های طرح های عمرانی دولت :
ماليات و عوارض خريد نهاده هاي مربوط به طرحهاي تملک دارايي هاي سرمايه اي (عمراني) دولت قابل استرداد نيست و جزء بهاي تمام شده دارايي هاي مزبور منظور مي گردد.
مطابق تبصره 2 ماده 8 قانون مالیات ارزش افزوده درخصوص اعتبار خرید کالاها و خدمات معاف :
در صورتي که مؤدي فقط به عرضه کالاها و ارائه خدمات معاف اشتغال داشته باشد و يا طبق مقررات اين قانون کالا و خدمات وي مشمول ماليات و عوارض نباشد، ماليات و عوارض پرداختي بابت خريد نهاده هاي آنها قابل تهاتر يا استرداد نمي باشد.
مطابق تبصره 3 ماده 8 قانون مالیات ارزش افزوده درخصوص اعتبار خرید کالاها و خدمات معاف و مشمول با هم :
در صورتي که مؤدي به عرضه توأم کالاها و خدمات مشمول و معاف اشتغال داشته باشد، صرفاً ماليات و عوارضي که بابت خريد نهاده هاي مورد نياز براي توليد کالاها و خدمات مشمول پرداخت کرده است، حسب مورد، قابل کسر، تهاتر يا استرداد است
مطابق تبصره 4 ماده 8 قانون مالیات ارزش افزوده درخصوص اعتبار مالیاتی ماشین الات خطوط تولید :
صرف نظر از آنکه مؤدي به عرضه کالاها و خدمات معاف يا مشمول اشتغال داشته باشد، ماليات وعوارض خريد مربوط به ماشين آلات خطوط توليد وي قابل کسر، تهاتر و استرداد مي باشد.
مطابق تبصره 5 ماده 8 قانون مالیات ارزش افزوده درخصوص اعتبار مالیاتی و هزینه های قابل قبول :
آن قسمت از ماليات و عوارض پرداختي مؤديان که طبق مقررات اين قانون قابل تهاتر يا استرداد نيست، به عنوان هزينه هاي قابل قبول موضوع قانون ماليات هاي مستقيم محسوب مي شود.
مطابق تبصره 6 ماده 8 قانون مالیات ارزش افزوده درخصوص اعتبار مالیاتی خریدهای شهرداری ها و دهیاری ها :
ماليات و عوارضي که در موقع خريد کالاها و خدمات توسط شهرداري ها و دهياري ها براي انجام وظايف و خدمات قانوني پرداخت مي گردد، طبق مقررات اين قانون قابل تهاتر و يا استرداد است.
مطابق تبصره 7 ماده 8 قانون مالیات ارزش افزوده درخصوص استرداد اعتبار مالیاتی واحدهای تولیدی قبل از بهره برداری :
سازمان امور مالیاتی مکلف است بارعایت تبصره هاي 2 ( کالا معاف نباشد ) و 4 ( ماشین الات خطوط تولید واحد تولیدی) اين ماده ماليات و عوارض پرداختي واحدهاي توليدي يا معدني داراي مجوز تأسيس را که در دوره هاي قبل از بهره برداري جهت خريد کالاها و خدمات مورد نياز براي تأسيس و راه اندازي واحد موردنظر پرداخت کرده اند، مسترد نمايد.
مطابق تبصره 8 ماده 8 قانون مالیات ارزش افزوده درخصوص استرداد اعتبار مالیاتی سفارتخانه ها و ماموران دیپلماتیک :
ماليات و عوارض پرداخت شده توسط سفارتخانه ها، مأموريت هاي ديپلماتيک، پست هاي کنسولي، مأموران ديپلماتيک و کارکنان اداري و فني آنها که تبعه دولت جمهوري اسلامي ايران نمي باشند، به شرط عمل متقابل و همچنين ماليات و عوارض پرداخت شده توسط دفاتر سازمان هاي بين المللي و اعضاي آنان که مقيم جمهوري اسلامي ايران مي باشند (اتباع غيرايراني)، با ارائه اسناد و مدارک مثبته، قابل استرداد است. نحوه استرداد به موجب دستورالعملي است که توسط وزارتخانه هاي امور خارجه و امور اقتصادي و دارايي (سازمان) تصويب و ابلاغ مي شود.
مطابق ماده 9 قانون مالیات ارزش افزوده درخصوص معافیت های مالیاتی :
مطابق ماده 9 قانون مالیات ارزش افزوده درخصوص معافیت های مالیاتی :
عرضه کالاها و ارائه خدمات زیر از پرداخت مالیات و عوارض معاف می باشد:
1- کلیه محصولات کشاورزی فرآوری نشده مشتمل بر محصولات خام زراعی و باغی، گیاهان دارویی، محصولات مرتعی، محصولات جنگل (از جمله چوب خام)، محصولات گلخانه (از جمله سبزی، صیفی، گل و گیاه و انواع قارچ)
فعالیت های مربوط به مراحل بسته بندی، انبارداری و نگهداری محصول در دمای مناسب در سردخانه، انجماد محصول (شامل سردخانه)، پاک کردن، درجه بندی، بوجاری بذور، پوست گیری مانند شالی کوبی، شستشو، تمیزکاری، تفکیک، همگن سازی، خشک کردن انواع محصولات مانند چای، کشمش و خرما با روشهای مختلف، تفت دادن مانند پخت نخود و پنبه پاک کنی، فرآوری محصولات کشاورزی محسوب نمی شود. ارائه خدمات مزبور به محصولات کشاورزی مشمول مالیات و عوارض فروش نیست.
2- دام زنده و خوراک آن، کلیه مواد اصلی تولید مثل دام زنده مطابق پروانه صادره توسط وزارت جهاد کشاورزی، پوسال (کمپوست)، کشت بافت و بستر آماده کشت بافت;
تبصره ـ دام به حیواناتی (شامل چهارپایان، پرندگان، آبزیان و حشرات) اطلاق می گردد که برای امور تغذیه انسان یا دام و فعالیت های اقتصادی، تولیدی و آزمایشگاهی، تولید، نگهداری و پرورش داده می شوند.
3- بذر، نشاء، نهال، سم و کود;
4- آب مصارف کشاورزی;
5- شیر، پنیر و ماست;
6- تخم ماکیان;
7- آرد و نان;
8- انواع گوشت و فرآورده های گوشتی مطابق با فهرستی که هر سال وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تا پایان دی ماه برای اجراء در سال بعد به سازمان ارسال می کند;
9- برنج، حبوبات، سویا و پروتئین سویا;
10- انواع روغن های خوراکی; اعم از گیاهی و حیوانی
11- شیرخشک مخصوص تغذیه کودکان;
12- تخم مرغ نطفه دار و تبدیل آن به جوجه یک روزه;
13- خمیر کاغذ و کاغذ باطله;
14- دفتر تحریر;
15- کاغذ چاپ، تحریر و روزنامه;
16- نسخه های کاغذی و الکترونیکی محصولات زیر:
17- کتاب;
18- روزنامه;
19- مجله و نشریه;
20- کالاهای وارده همراه مسافر برای استفاده شخصی تا میزان معافیت مقرر طبق قانون امور گمرکی;
21- انواع شمش طلا (وارداتی و داخلی) و انواع حواله های کاغذی یا الکترونیکی دارای پشتوانه صد درصد (%100) طلا
22- دارایی های غیرمنقول و انواع حواله های کاغذی یا الکترونیکی مبتنی بر آنها;
23- هرگونه انتقال دارایی به/ از صندوق های سرمایه گذاری پروژه موضوع قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید به منظور تسهیل اجرای سیاست های کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی مصوب 1388/09/25 یا شرکتهای فرعی صندوق های سرمایه گذاری پروژه، بهعنوان آورده غیرنقد شرکا در همان صندوق های سرمایه گذاری پروژه
در صورتی که مالکیت و مدیریت شرکتهای فرعی صندوق های سرمایه گذاری پروژه متعلق به صندوقهای سرمایهگذاری پروژه موضوع قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید به منظور تسهیل اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی باشد، هرگونه انتقال دارایی به/ از شرکتهای فرعی صندوقهای سرمایهگذاری پروژه که صرفا در راستای اجرای پروژه و مرتبط با وظایف صندوقهای مذکور باشد، مشمول مالیات و عوارض نیست.
24- هرگونه انتقال دارایی از/ به نهاد واسط موضوع قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید به منظور تسهیل اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی
مطابق ماده 9 قانون مالیات ارزش افزوده درخصوص معافیت های مالیاتی :
مطابق ماده 9 قانون مالیات ارزش افزوده درخصوص معافیت های مالیاتی :
عرضه کالاها و ارائه خدمات زیر از پرداخت مالیات و عوارض معاف می باشد:
1- کلیه محصولات کشاورزی فرآوری نشده مشتمل بر محصولات خام زراعی و باغی، گیاهان دارویی، محصولات مرتعی، محصولات جنگل (از جمله چوب خام)، محصولات گلخانه (از جمله سبزی، صیفی، گل و گیاه و انواع قارچ)
فعالیت های مربوط به مراحل بسته بندی، انبارداری و نگهداری محصول در دمای مناسب در سردخانه، انجماد محصول (شامل سردخانه)، پاک کردن، درجه بندی، بوجاری بذور، پوست گیری مانند شالی کوبی، شستشو، تمیزکاری، تفکیک، همگن سازی، خشک کردن انواع محصولات مانند چای، کشمش و خرما با روشهای مختلف، تفت دادن مانند پخت نخود و پنبه پاک کنی، فرآوری محصولات کشاورزی محسوب نمی شود. ارائه خدمات مزبور به محصولات کشاورزی مشمول مالیات و عوارض فروش نیست.
2- دام زنده و خوراک آن، کلیه مواد اصلی تولید مثل دام زنده مطابق پروانه صادره توسط وزارت جهاد کشاورزی، پوسال (کمپوست)، کشت بافت و بستر آماده کشت بافت;
تبصره ـ دام به حیواناتی (شامل چهارپایان، پرندگان، آبزیان و حشرات) اطلاق می گردد که برای امور تغذیه انسان یا دام و فعالیت های اقتصادی، تولیدی و آزمایشگاهی، تولید، نگهداری و پرورش داده می شوند.
3- بذر، نشاء، نهال، سم و کود;
4- آب مصارف کشاورزی;
5- شیر، پنیر و ماست;
6- تخم ماکیان;
7- آرد و نان;
8- انواع گوشت و فرآورده های گوشتی مطابق با فهرستی که هر سال وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تا پایان دی ماه برای اجراء در سال بعد به سازمان ارسال می کند;
9- برنج، حبوبات، سویا و پروتئین سویا;
10- انواع روغن های خوراکی; اعم از گیاهی و حیوانی
11- شیرخشک مخصوص تغذیه کودکان;
12- تخم مرغ نطفه دار و تبدیل آن به جوجه یک روزه;
13- خمیر کاغذ و کاغذ باطله;
14- دفتر تحریر;
15- کاغذ چاپ، تحریر و روزنامه;
16- نسخه های کاغذی و الکترونیکی محصولات زیر:
17- کتاب;
18- روزنامه;
19- مجله و نشریه;
20- کالاهای وارده همراه مسافر برای استفاده شخصی تا میزان معافیت مقرر طبق قانون امور گمرکی;
21- انواع شمش طلا (وارداتی و داخلی) و انواع حواله های کاغذی یا الکترونیکی دارای پشتوانه صد درصد (%100) طلا
22- دارایی های غیرمنقول و انواع حواله های کاغذی یا الکترونیکی مبتنی بر آنها;
23- هرگونه انتقال دارایی به/ از صندوق های سرمایه گذاری پروژه موضوع قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید به منظور تسهیل اجرای سیاست های کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی مصوب 1388/09/25 یا شرکتهای فرعی صندوق های سرمایه گذاری پروژه، بهعنوان آورده غیرنقد شرکا در همان صندوق های سرمایه گذاری پروژه
در صورتی که مالکیت و مدیریت شرکتهای فرعی صندوق های سرمایه گذاری پروژه متعلق به صندوقهای سرمایهگذاری پروژه موضوع قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید به منظور تسهیل اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی باشد، هرگونه انتقال دارایی به/ از شرکتهای فرعی صندوقهای سرمایهگذاری پروژه که صرفا در راستای اجرای پروژه و مرتبط با وظایف صندوقهای مذکور باشد، مشمول مالیات و عوارض نیست.
24- هرگونه انتقال دارایی از/ به نهاد واسط موضوع قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید به منظور تسهیل اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی