09378593031 & 021-77638275

09173909886

d.n_almas@yahoo.com

تهران،صادقیه،خیابان خسرو شمالی برج بهاران ط6واحد7

بوشهر ، روبروی گمرک،خیابان شهدا،مجتمع گشتاسبی طبقه اول

09378593031 & 021-77638275

09173909886

d.n_almas@yahoo.com

تهران،صادقیه،خیابان خسرو شمالی برج بهاران طبقه 6واحد7

بوشهر ، روبروی گمرک،خیابان شهدا،مجتمع گشتاسبی،ط1

021-77638275

09173909886
09378593031

تهران ، صادقیه،خیابان خسرو شمالی برج بهاران ط 7واحد6

بوشهر ، روبروی گمرک،خیابان شهدا
مجتمع گشتاسبی،طبقه اول

ترخیص کالا از گمرک

ترخیص کالا از مبادی ورودی کالا ( گمرکات کشور )  مسیرهای مختلف داشته  و دارای فرآیند پیچیده ای است . فرایند ترخیص کالا برای اشخاص حقوقی و حقیقی متخصص و با تجربه، امری ساده و آسان بوده در‌حالیکه  برای افراد ناآشنا و بدون تخصص ترخیص کالا از سخت‌ترین مراحل یک فرآیند بازرگانی می باشد.
شرکت  در این زمینه با داشتن کادری متخصص و تحصیلکرده مرتبط و با اتکا بر اطلاعات به روز ، خدماتی حرفه‌ای در این زمینه ارائه می‌کند.

ترخیص کالا یک فرایند در گمرک‌ها است که توسط صاحب کالا یا نماینده قانونی صاحب کالا (بند ب ماده ۱ قانون امور گمرکی مصوب سال ۱۳۹۰ مجلس شورای اسلامی) نزد گمرک جهت صادرات یا واردات کالا صورت می‌گیرد و در طی آن کالا با انجام تشریفات گمرکی مربوط از اماکن گمرکی خارج می‌گردد. فرایند ترخیص کالا شامل تهیه آماده‌سازی و ثبت اسناد و مدارک به صورت فیزیکی یا الکترونیک و محاسبه هزینه‌ها شامل مالیات، سود بازرگانی و حقوق گمرکی و دیگر تسهیلات ارائه شده به واردکنندگان و صادرکنندگان می‌باشد.

پس از رسیدن محمولات توسط وسیله حمل‌کننده کالا به گمرک، کالا در انبارهای گمرکی قرار می‌گیرد. با ارسال اسناد توسط فروشنده و دریافت اسناد توسط خریدار امکان دریافت قبض انبار و ترخیصیه کالا از شرکت حمل‌کننده توسط ترخیص کار به عنوان نماینده صاحب کالا ایجاد می‌شود. قبل از حضور در گمرک باید تشریفات قبل از اظهار صورت بگیرد و پس از ورود اطلاعات به سامانه گمرک از طریق درگاه اینترنتی ترخیص کار به همراه اسناد کامل و وکالت نامه قانونی در گمرک حاضر می‌شود و از این پس تشریفات گمرکی شکل می‌گیرد. نوع تشریفات گمرکی با توجه به اهداف واردات کالا و صادرات کالا و نوع رویه گمرکی متفاوت است.

آنچه در این مقاله می خوانید

ترخیص کالا چیست و چه مراحلی دارد ؟

مراحل ترخیص کالا از گمرک و تشریفات گمرکی

1- اعلامیه ورود کالا

مرحله نخست در فرآیند ترخیص کالا، مراجعه صاحب کالا و یا نماینده قانونی وی به شرکت حمل کننده کالا و دریافت قبض انبار می باشد. شرکت های حمل و نقل موظف هستند که پس ازتحویل کالا به انبار گمرک، امور انجام گرفته که شامل تاریخ ورود کالا و زمان مجاز نگهداری کالاهای شما در انبار گمرک است را طی نامه ای به شما اعلام کنند که به آن اعلامیه ورود کالا گفته می شود .

 

2-  ثبت اظهار در سامانه EPL

تجار یا نمایندگان آنها بعد از اینکه کالا ها را در کشور مبدا خریداری کردند، شروع به جمع‌آوری مدارک و مجوزهای مورد نیاز برای اظهار و ترخیص کالا از گمرک می کنند. این افراد با پر کردن اظهارنامه و تحویل آن نسبت به اظهار و ترخیص کالا های خود اقدام می کنند.

Electronic Packing List یا پنجره واحد تجارت فرامرزی با  آدرس epl.irica.gov.ir/login سامانه اظهار و ترخیص کالا از  گمرک است.  برخی از مجوزهای مورد استفاده در فرایند اظهار و ترخیص کالا از گمرک، باید در مرحله ثبت سفارش  و در سامانه NTSW فعال‎ و اخذ شوند این مدارک باید قبل از ثبت اظهار در سامانه EPL از مراجع مربوط گرفته  شوند. ثبت اظهار اولین مرحله از فرایند  ترخیص کالا است، که  صاحب کالا یا نماینده قانونی وی باید  به صورت آنلاین در سامانه epl ثبت نماید.

در سایت  گمرک با نشانی irica.gov.ir در مورد ترخیص انواع کالا راهنمایی های لازم برای ترخیص کالا، ارائه اظهارنامه گمرکی و کلیه اطلاعات مربوط به کالا و همچنین ارائه مجوزهای لازم برای ترخیص کالا  اراِیه گردیده است،  مالک کالا یا نماینده قانونی وی فرم مربوط به اظهار را  در سامانه EPL  تکمیل می کند لذا می بایست دقت نمایند  که مبلغ مورد نیاز جهت پرداخت حق ورودی کالا پس از تکمیل فرم اظهارنامه محاسبه می‌شود. بنابراین باید اطلاعات به صورت صحیح و دقیق در سامانه درج  گردد .

مدارک مورد نیاز جهت اظهار کالا در سامانه 

  •  قبض انبار

  • بارنامه

  • پکینگ لیست

  • گواهی مبدا

  • ترخیصیه

  • بیمه نامه

  • اعلامیه تأمین ارز

  • اینویس

  • پروفرما

  • مجوز ورود کالا

  • مدارک مربوط به بازرسی کالا

  • کارت بازرگانی

  • فاکتور خرید کالا

 

3- احراز هویت و تعیین مسیر 

در این مرحله دایره احراز هویت ، اسناد شما را بررسی کرده و در صورتی که مورد تایید باشد برای شما یک شماره ثبت یا کوتاژ اختصاص می دهد . دریافت کوتاژ به این معنی است که اظهارنامه واردات یا صادرات کالای شمابا یک شماره اختصاصی ثبت شده است . 

4- کنترل کالا
کالاها در فرایند ترخیص کالا از گمرک لازم است یکی از سه مسیر سبز، زرد و قرمز را برای ارزیابی طی کند. قرار گرفتن در مسیر زرد و قرمز به این معنی است که کالای شما نیاز به کنترل دارد که توسط کارشناسان و بازرسان این موضوع صورت می گیرد تا با اسنادی که شما ارائه کرده اید مطابقت داده شود.

 

5- اخذ مجوزهای لازم

در صورتی که کالاهای اظهار شده  نیازمند مجوز  و مدارک لازم جهت ترخیص و گواهی نامه های تعیین شده توسط کارشناسان باشد، در این مرحله باید تکمیل شود.گواهی هایی از قبیل  استاندارد، بهداشت، مخابرات ، قرنطینه، انرژی اتمی، تجهیزات پزشکی، جهاد، ، وزارت راه،  و … از جمله آن ها هستند.


6- بررسی تعرفه و تطبیق کالا توسط کارشناس

در این مرحله کارشناس ارزیاب  اظهارنامه نهایی را با اسناد موجود تطبیق می‌دهد و مجوزهایِ اخذشده را بررسی می‌کند، و پس از تأیید ، اظهار کالا به واحد صندوق ارجاع داده می‌شود.


7- صندوق و صدور سند ترخیص

صاحب‌کالا فیش های مشخص شده  را واریز کرده و مجوز ترخیص کالا دریافت می‌شود.


8- انبارداری و اخذ مجوز بارگیری

پس از تسویه  صندوق، هزینه انبارداری دریافت می‌شود که در گمرک‌های مختلف متفاوت است، آنگاه مجوز بارگیری صادر خواهد شد.


9- خروج کالا از گمرک

با اتمام مراحل ترخیص و دریافت پروانه سبز و مهر خروج، بیجک انبار صادر شده و بارگیری محموله به قصد خروج انجام می‌شود.


شاید صفحه ترخیص کالا از گمرک بوشهر برای شما مفید باشد

رویه های گمرکی ترخیص کالا

1- کالاهای ورودی

الف ـ ورود قطعی

 ب ـ ورود موقت

 پ ـ ورود موقت برای پردازش

 ت ـ مرجوعی (اعاده به خارج از کشور)

 ث ـ عبور خارجی

 ج ـ عبور داخلی

2- کالاهای صدوری

الف – صدور قطعی

ب- استرداد حقوق ورودی

ج- صدور موقت

3- سایر رویه ها

الف – کالای مسافری

ب- پیک سیاسی . و بسته های پست . سیاسی

ج – مرسولات پست بین المللی

د- فروشگاههای آزاد

ه- وسایل نقلیه برای مقاصد تجاری

و – رویه انتقالی

ز-  رویه کران‌بری ( کابوتاژ )

 

ترخیص کار گمرک کیست ؟

ترخیص کار یک شخص حقیقی یا حقوقی می باشد که با اخذ وکالت از سمت صاحب کالا یا شرکت های بازرگانی می‌تواند برای ترخیص کالا از گمرک اقدام کند. این فرد با تخصص و مهارت خود و آگاهی به تمامی مسائل گمرکی و همچنین داشتن کارت بازرگانی کالای شما را در اسرع وقت ترخیص  می‌کند و از پرداخت هزینه های اضافی و زیان مالی شما جلوگیری می‌کند. از مواردی که اعتبار ترخیص کار را بالا می برد داشتن کارت بازرگانی می باشد . 

برای اخذ کارت بازرگانی  ترخیص کار باید دارای شرایط ذیل باشد:

1- دارا بودن گواهینامه دوره آموزش  اخذ کارت بازرگانی از اتاق بازرگانی استانها 

2- دریافت تاییدیه اتاق بازرگانی مبنی عضویت در اتاق بازرگانی 

3- ارائه مفاصا حساب مالیاتی براساس ماده 186 قانون مالیاتهای مستقیم 

4- ارائه مفاصا حساب تامین اجتماعی 

5- دارا بودن حداقل دیپلم متوسطه 

6- داشتن دفاتر قانونی و ارائه اظهار نامه ثبتی ( مختص اشخاص حقوقی )

7- دارا بودن محل کسب با کاربری اداری یا تجاری اعم از ملکی یا استیجاری با شناسه رهگیری و شناسه یکتای ملک ( فقط ملک دارای سند تک برگ )به نام شخص حقیقی یا شرکت یا یکی از سهامداران عمده شرکت 

8-  داشتن حساب جاری در یکی از بانکهای داخلی و داشتن گواهی عدم چک برگشتی در سیستم بانکی کشور 

9- عدم اشتغال تمام وقت و همچنین رابطه استخدامی با وزارت خانه ها یا سازمانهای دولتی و قوای سه گانه 

10 – عدم ورشکستگی به تقصیر و تقلب 

11 – نداشتن محکومیت موثر کیفری 

12- عدم بدهی به گمرک 

13 – داشتن حداقل 23 سال تمام 

14 – شرایط اشخاص حقیقی و مدیرعامل اشخاص حقوقی مشابه است 

شرایط ترخیص کار ماهر

  • یک ترخیص کار با تجربه باید بتواند فرآیند ترخیص کالا را در کوتاه ترین زمان ممکن و با حداقل هزینه انجام دهد . 
  • آگاه به قوانین به روز ترخیص کالا و فرآیند ترخیص کالا را به طور کامل آگاهی داشته و تسلط داشته باشد . 
  • نسبت به قوانین صادرات و واردات کالا و خدمات تسلط کامل داشته باشد . 
  • پیگیری مستمر و موثر تا پایان عملیات ترخیص و خروج کالا از گمرک .
  • صداقت داشته و امین اموال و دارایی های موکلین خود باشد . 
  • امانت دار اطلاعات کالاها و امور مالی موکلین خود باشد . 

شاید صفحه ترخیص کالا از گمرک فرودگاه امام  برای شما مفید باشد

اصطلاحات و لغات رایج گمرکی

  • بیجک انبار  : 

 پس از پایان فرآیند ترخیص کالا و پرداخت هزینه ها ، برگ سبز کالاها توسط کارشناسان گمرک تایید می شود . با استفاده از این برگ سبز بیجک انبار صادر می شود و در اختیار ترخیص کار قرار می گیرد . بیجک انبار در واقع سندی برای احراز هویت و اظهار کالا است و با این سند شما می توانید کالا را از انبار خارج نمایید . 

 

  • برگ سبز  گمرکی : 
قبل از ورود کالا به هر کشور از مبادی رسمی ( گمرک ) بازرگان می بایست برگه را از گمرک دریافت نماید که به آن برگ سبز گفته می شود . برای دریافت برگ سبز باید بارنامه حمل کالا و اینویس ( فاکتور ) خرید کالاهای وارداتی را ارائه نموده تا پس از بررسی و سیر مراحل اداری برگ سبز کالاها صادر و در اختیار شما قرار گیرد . این برگه جهت صدور برگه بیجک برای خروج کالا از گمرک استفاده می شود .
 
  • اینویس ( INVOICE ) : 

اینویس و یا invoice یک سند مهم تجاری به شمار می‌رود. اینویس توسط فروشنده در هنگام فروش محصولات خود در مقابل ارائه و توضیحات خدمات برای طرف خریدار صادر می‌شود. به‌عبارت‌دیگر اینویس یک سند مهم تجاری است که توسط دو طرف معامله امضا می‌شود. اینویس در زمان انجام کار بازرگانی و ترخیص کالا از گمرک استفاده می‌شود و در امورات گمرکی اهمیت بسیاری دارد. بدون ارائه اینویس در فرایند ترخیص کالا از گمرک، کالا فاقد ارزش است.

 

  • پروفرم ( PROFORMA) : 

پیش‌فاکتور یا پروفرما (proforma invoice) در معاملات تجاری و معاملات گمرکی قبل از معامله، از فروشنده گرفته می‌شود. پروفرما اینویس proforma invoice اطلاعات دقیقی در مورد کالا و شرایط آن در اختیار خریدار قرار می‌دهد. علاوه بر این برای گرفتن مجوز از وزارت صمت، داشتن پروفرما یا پیش‌فاکتور الزامی است. اطلاعاتی مانند نام و آدرس خریدار و فروشنده، قیمت کل و قیمت واحد کالا، مقدار و تعداد کالا، شرایط پرداخت بهای کالا، زمان تحویل کالا توسط خریدار به فروشنده و مدت‌زمان اعتبار پروفرما در پیش‌فاکتور درج می‌شود. تفاوتی که پیش‌فاکتور و اینویس را از هم متمایز می‌کند رسمی بودن اینویس و جنبه غیررسمی پیش‌فاکتور در اغلب موارد است.

 

  • پکینگ لیست ( PACKING LIST ) : 

پکینگ لیست (packing list) را می­توان یکی از اسناد مورد استفاده در تجارت بین­‌الملل دانست. طبق این سند، امکان قرارگیری اطلاعات صادراتی محصول مثل ابعاد بسته­‌بندی، نحوه بسته‌­بندی، وزن هر بسته، علائم و اعداد درج شده در بیرون از جعبه‌­ها در اختیار افرادی چون صادرکننده محصول، حمل­‌و­نقل بین­‌المللی و گیرنده نهایی فراهم خواهد شد.

این سند با وجود اختیاری بودن، غیرقابل جایگزینی با فاکتور تجاری است. با این حال به منظور ارزیابی عوارض و هزینه ها در کنار فاکتور تجاری از سوی گمرک قابل استفاده می­باشد.

پکینگ لیست با نام­‌های دیگری چون برگه بسته‌­بندی، صورتحساب بسته، لیست حمل ­و ­نقل، لیست مشتری و دفتر تحویل نیز شناخته می­شود. لازم به ذکر است با وجود عدم ضرورت قانونی به تهیه پکینگ لیست، در اختیار داشتن این سند می­تواند به پروسه واردات و صادرات سرعت بخشیده و همچنین حمل و نقل بین­‌المللی را آسان­تر سازد.

تهیه این لیست بر­عهده فروشنده است و به همراه محموله به مقصد صادر می­شود. به نوعی این سند حکم محافظی برای محصول ارسال شده خواهد داشت. چرا که در صورت عدم دریافت صحیح محموله، به واسطه این سند امکان پیگیری وجود دارد.

 

  • کوتاژ :

در هنگام ترخیص کالا از گمرک به منظور پیگیری امور گمرکی، ثبت شکایت یا شرکت در کمیسیون‌های گمرکی برای کالا یا بار شماره سریال کوتاژ یا سریال اظهارنامه صادر می‌شود. تجار می‌توانند با تنظیم و ثبت اظهارنامه گمرکی، اطلاعات خود را در سامانه‌ی EPL  وارد کنند تا  شماره‌ کوتاژ را دریافت کنید. سریال اظهارنامه یا شماره کوتاژ یک شماره‌ی 8 رقمی می‌باشد که کاربرد آن در تمامی مراحل مختلف ترخیص کالا مشهود است.

به عبارت دیگر این شماره هشت رقمی در تمامی مراحل ترخیص کالا از گمرک و حتی تحویل آن از انبار گمرک مربوطه مورد استفاده قرار می‌گیرد.  این کد ۸ رقمی به منظور شناسایی کالا استفاده می‌شود. شماره سریال شناسایی کالا در گمرک می‌باشد و از این پس استعلام کالا با استفاده از این شماره امکان‌پذیر است.

 

 

لطفا جهت اخذ مشاوره و ثبت درخواست خدمات ترخیص کالا فرم ذیل را تکمیل نمایید . کارشناسان در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت .

گروه تخصصی بازرگانی و ترخیص کالا

کارشناس ترخیص

بوشهر

Main_img.jpeg

کارشناس ترخیص

عباسی.

clearance 5

کارشناس ترخیص

بندرعباس

کارشناس ترخیص

تهران

دیدگاه ها

شما هم نظر خود را در مورد این پست به ما بگویید

Call Now Button